Barva je dotik očesa, glasba za gluhe, beseda iz teme. Že na tisoče in tisoče let poslušam šepetanje duš, ki se kakor piš vetra seli iz knjige v knjigo, z enega mesta na drugo, zatorej mi dovolite, da rečem: moj dotik je podoben dotiku angela. Del  mene, tista resnobna polovica, se obrača na vaš vid, ona druga, razigrana, skupaj z vašimi pogledi poletava v zrak.

Orhan Pamuk, Ime mi je rdeča

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) tokrat predstavlja likovni projekt Mojce Zlokarnik, ki je drugi po v vrsti v seriji Galerija na ulici, ki umetniško delo predstavlja v javnem prostoru. V času, ko so ukrepi zaradi epidemije skoraj povsem onemogočili delovanje galerij, ta projekt pomeni priložnost, da razstavo pripeljemo do ljudi. Galerija je v tem primeru obrnjena kocka, saj ne gre več za beli galerijski prostor v katerem so dela, temveč gre za kocko, ki jo obhodimo in na njenih stranicah opazujemo likovno delo. Razstavišče na prostem, s svojimi v naprej določenimi dimenzijami štirih ploskev, od ustvarjalca zahteva temeljit razmislek in prilagoditev. 

Transnacionala, tisk na ceradno platno, februar, 2021, foto: Mojca Zlokarnik

Projekt iz serije Umetnost na ulici je nastal v produkciji Društva likovnih umetnikov Ljubljana, v sodelovanju z Zavodom BIG in s finančno podporo Mestne občine Ljubljana.